Yaz okulları, çocuğun sağlık durumu, yaş ve kabiliyetine göre tercih edilmeli. Spor ağırlıklı bir yaz okulu seçilecekse mutlaka eğiticilerin alanında uzman olmasına ve mekânın meydana gelebilecek her türlü kazalara karşı güvenilirliğine dikkat edilmeli.
Okullar tatile girdi, velileri de yaz okulu telaşı aldı. Çocuğu için uzun yaz tatilini en iyi şekilde değerlendirmek ve zararlı alışkanlıklardan korumak isteyen veliler, yaz okulu arayışına girdi. Çocuğun sağlık durumu, yaş ve kabiliyetine göre yaz okullarının tercih edilmesi hayati önem taşıyor. Genelde spor ağırlıklı olan yaz okulu seçiminin çocuğun sağlığı için çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, velileri uyararak birçok öğrencinin güvenli olmayan, uzman çalıştırmayan yaz okullarında geçici ya da kalıcı sakatlıklara maruz kalabildiğini belirtiyor.
Belediyeler ve özel kurumlar tarafından düzenlenen yüzme, futbol, basketbol voleybol gibi spor ve eğlence alanlarında faaliyet gösteren yaz okulları, öğrenci kaydına başladı. Çocuk eğitimi ve gelişimi uzmanı Pelin Akarsu, okul seçerken çocuğun sağlığı için ince eleyip sık dokumak gerektiğini kaydediyor. Akarsu, her türlü güvenlik tedbirinin alındığı, hijyenik ortamın sağlandığı, alanında uzman eğitimcilerin bulunduğu ve yasal izni olan yaz okullarının tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Çocuğun hangi yaz okuluna gideceğine genelde velilerin karar verdiğini, bunun da çocukları mutsuz ettiğini dile getiren Akarsu, şu önerilerde bulunuyor: “Yaz okulu seçimi çocuğa bırakılmalı. Elbette veli, çocuğun seçtiği yaz okulunun ona uygun olup olmadığına bakmalı. Eğer uygunsa çocuğun tercihine saygı gösterilmeli. Futbola kabiliyeti olan bir çocuğu zorla müzikle ilgili bir yaz okuluna göndermek mutsuz eder. Ayrıca sevdiği alandaki kabiliyetini köreltir. Bu sebeple veliler, kendi gönüllerinden geçen alanda değil, çocuğunun istediği alanda yaz okulu tercih etmesine saygı duymalıdır.
Çocuklar genel bir muayeneden geçirilmeli
Opr. Dr. Mahmut Keskin ise yaz okulu öncesinde çocukların genel bir sağlık muayenesinden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor. Belediyeler gibi resmi kurumların okullarda yaz okulu için dağıtılan formlarda doktor onay bölümü bulunduğunu ifade eden Keskin, “Ancak ne yazık ki çocuklara doğru düzgün bakılmadan sağlık ocaklarından bu formlar onaylanıyor. Oysa çocuk titiz bir şekilde muayene edilmeli. Özellikle kalp ve solunum konusu çok önemli. Çünkü her çocuk spor ve bazı spor dallarına elverişli olmayabilir. Bu durum, istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Veli çocuğunu muayene ettirirken en azından çocuğunun sağlık özgeçmişi hakkında hekimi bilgilendirmelidir. Ayrıca yaz okullarında ilkyardım eğitimi alan kişiler bulunmalı.” diyor.
Yaz okullarında ağır sporlardan kaçınılmasını isteyen Keskin, ağır sporların ciddi sakatlıklar hatta ölümle sonuçlanabileceği uyarısında bulunuyor. Keskin, spor dallarında mutlaka uzman eğitici gözetiminde aktiviteler gerçekleştirmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Veli, okulu görmeli
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Ercan Akyiğit ise velilerin, çocuklarını gönderdiği yaz okulunu mutlaka görmeleri gerektiğini söylüyor. Yaz okulunun vaat edilen aktiviteleri gerçekten yapabilecek konumda olup olmadığının kontrol edilmesi tavsiyesinde bulunan Akyiğit, şu uyarılarda bulunuyor: “Yer, mekân olarak görülmeli. Yaz okulunda istihdam edilen eğiticilerin alanının uzmanı olup olmadığına dikkat edilmeli. Aktivitelerin kendisi de görülmeli. Ayrıca çocuğun her türlü tehlikeden uzak bir ortamda sporunu yapıp yapamadığına da önem verilmeli.”