GENEL BİLGİLER

Sülüklerin medikal alandaki ilk kliniği yaklaşık 2500 yıl önce kurulmuştur… Mikro cerrahide ve plastik cerrahide Tedavi edilecek bölgede küçük bir ısırıkla işe koyulan bu küçük omurgasız hayvan kanı emerken salğıladıgı enzimler sayesinde vücudun kan dolaşımını sağlar.

SÜLÜKLERİN BAKIMI

Sülüklerin bakımında sakınılması gereken iki önemli husus vardır. Bunlardan biri suyun sıcaklığı diğeri ise suyun klorlanmamış olmasıdır.
Su : Sülükler alınır alınmaz yeni bir suyun içine aktarılmalıdır. Lütfen klorlanmamış su veya şişe suyu kullanınız. Çeşme suyu kullanmayınız.
GÜN AŞIRI SÜLÜKLERİN SUYUNU DEĞİŞTİRİNİZ !

Sıcaklık : Sülüklerin yaşadığı suyun sıcaklığını (16-20 C ) de tutmaya özen gösteriniz.
(24 C ) üzerindeki sıcaklıklardan sakınınız. Gün ışığıyla direk temasından kaçınınız. Sülükleri bir Kavanozdan diğer bir kavanoza aktarırken ani su sıcaklık değişiklerinden kaçınınız.

Kavanoz : Gördükleri en küçük boşluktan geçe bilmesini sağlayan omurgasız yapıları sebebiyle kapaklı bir kavanoz seçmeniz önerilir. Lütfen 1lt kavanozda 50 adetten fazla sülük muhafaza etmeyiniz.
İmha Edilmesi : Sülükleri kullandıktan sonra içinde %70’lik alkol yada çamaşır suyu bulunan kavanozda 5 dakika bekletilerek imha edilmelidir.

HASTANIN UYGULAMAYI KABUL ETMESİ

Günümüzde Hirudoterapi ve Medikal cerrahi uygulamalarda olduğu gibi sülüğün nasıl kullanılacağı ile ilgili de bazı takip edilmesi gereken prosedürler bulunmaktadır. Hastayı uygulamanın başından sonuna kadar hastayı nelerin beklediğini tek tek ve anlaşılır bir şekilde hastaya anlatmalıdır. Bu durumda yapılan uygulamalarda hastanın uygulamaya yaklaşımı mükemmel derecede olmaktadır.

Sülük Uygulamaları :

1-Hasta sülüğün uygulanacağı bölgeye herhangi bir jel ,losyon veya ona benzer bir sıvı sürmemelidir. Tedavi edilecek bölge tedaviden önce mümkünse suyla ya da alkolle temizlenmelidir. Alkole temizlendi ise tedaviye başlamadan önce yıkanmalıdır. Tedavi için hastanın derisi ılık olmalıdır. Bunun için de ılık su kullanılmalıdır.

2- Sülük tedavilerinde uygulanan metotlar: Şırınganın ucunu keserek deposuna sülüğü yerleştiriniz. Hangi bölgeye uygulamak istiyorsanız şırınganın ucunu ısırmasını istediğiniz bölge tutunuz ısırma işlemi ğerçekleştikten sonra yavaşça şırıngayı alınız. Bu işlemden sonra şırıngayı atınız. Veya likör bardağıyla, Laboratuar tüpü ile istenilen bölgeye uygulayınız. Belirlenen noktaya sülüğü yerleştirmek için tahta kaşık kullanılması tavsiye olunur.

3- Sülüklerin başıboş dolaşmalarını engelmek için 1 cm lik alana sargı bezi kullanarak bir nevi bari yer kurarak engelleyebilirsiniz.

4- Sülüğün başını tedavi edilecek yere yönlendiriniz. Çabuk ısıracaktır. Ama ısırmıyorsa kullanılmamış enjektör ignesini ısırmasını istediğiniz bölgeye hafifçe batırarak kan akmasını sağlayınız. Sülük kanın olduğu yere gelip ısıracaktır. Eğer hala ısırmıyorsa başka bir sülük kullanmanızı öneririz.

5- Sülük ısırdıktan sonra iyice şişinceye kadar ısırdıgıı yerde kalmalıdır. Uygulama esnasında sık sık sülükleri kontrol etmekte fayda vardır.

6- Sülük karnını doyurduktan sonra ki bu genelde 45 dakikayı bulur , kendi kendine ısırdığıı yerden ayrılır. Kesinlikle ısırdığı bölgeden çekmek suretiyle çıkartmaya çalışmayınız. Tedavi bitmeden sülük ısırdığı bölgeden alınmak istenirse az miktarda sigara dumanı yada ısı kaynağı sülüğün ısırdığı yeri bırakmasını için kullanılabilir.

7- Sülüğün ısırdığı yer ve etrafındaki alanlar rutin olarak her gün dezenfekte edilmeli ve gerekiyorsa pansuman yapılmalıdır.

UYGULAMADA GEREKLİ EKİPMANLAR

-Saf su içinde veya klorsuz şişe suyunun içinde bir kavanoz sülük.
-Sülüklerin kullanımından sonra imha edilmesi için içinde alkol yada çamaşır suyu bulunan bir kavanoz.
NOT : Kullanılan sülükleri kati suretle kullanılmamış sülüklerin yanına koymayınız. Ayrı bir kavanozda alkolle veya çamaşır suyuyla imha ediniz.

o Klorsuz su
o Sargı bezi ve bol miktarda Gazlı bez
o Dişsiz pensler
o Pansuman pamuğu
o Oksijen suyu
o Şırınga yada Laboratuar tüpü

Bir hastada kullanılan sülük kesinlikle başka bir hastada kullanılmadan imha edilmelidir.