Sümeyye 12, Meryem ise 11 yaşında. Sümeyye babasından, Meryem ise annesinden yapılan böbrek nakliyle akranları gibi gülüp oynayabilecek artık. Nakilleri yapan Medicana Çamlıca Hastanesi’nden Doç. Dr. Barış Akın, anne-babaları uyardı: 2-3 ayda bir idrar yolu enfeksiyonu olan çocukların böbrek hastası olma ihtimali çok yüksek, tedavileri ihmal edilmemeli.

 

 

ZEYNEP KAÇMAZ İSTANBUL

-Türk Nefroloji Derneği verilerine göre ülkemizde diyaliz uygulanan yaklaşık 60 bin hasta bulunuyor. Bu hastalardan 6 bini ise çocuk. Çocuklarda böbrek yetmezliğinin en büyük nedenlerinden biri sık sık idrar yolu enfeksiyonu yaşamaları. Medicana Çamlıca Hastanesi genel cerrahi uzmanı aynı zamanda organ nakli programı başkanı Doç. Dr. Barış Akın, 2-3 ayda bir idrar yolunda enfeksiyon oluşan çocukların böbrek hastası olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirtiyor. Akın, çocukta ateş, idrar yaparken yanma ve gelişme geriliği gözlemleyen anne-babaları dikkatli olmaları hususunda uyarıyor.

Çocuklarda böbrek yetmezliğinin nedenleri arasında doğumsal hastalıklar, diyabet gibi genetik hastalıklar ve idrar yolu enfeksiyonları yer alıyor. Böbrek hastası bir çocukta en büyük belirti gelişme geriliği. Sümeyye Arıkan 1 yaşında yürüdüğü halde zamanla bu işlevi yerine getiremez. Emeklemeyi dahi yapamaz duruma gelir. Doktorlar, genetik bir hastalık nedeniyle böbrek yetmezliği teşhisi koyar. Şu anda 12 yaşında olan Sümeyye, 1 hafta önce babası Emrullah’ın böbreğini alır. Yaşıtlarına göre küçük bir bedene sahip Sümeyye, nakil nedeniyle ilerleyen zamanlarda akranları gibi bir görünüme sahip olabilecek.

Böbrek nakli olan diğer bir hasta da Meryem Güngör. 6 aylıkken su kaybı yaşayan Meryem’in hayatı bir anda değişir. Fiziksel gelişiminde gerilemeler meydana gelir. Yürüyemez, kilo kaybeder, Şu anda 11 yaşında olmasına rağmen bedeni 3 yaşındaki çocuk görüntüsünde ve 20 kilo. Çeşitli tedavilerden sonra 3 yıl diyalize girer. Şimdi Meryem, annesi Sevgi Hanım’ın verdiği böbrekle sağlığına kavuşacağı günleri bekliyor.

NAKİLLE BİRLİKTE HIZLI GELİŞİM GÖSTERİYORLAR

Doç. Dr. Barış Akın, böbrek rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören çocukların birçoğunda genetik hastalık ve idrar yolu enfeksiyonu yaşandığını söylüyor. Sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren bir çocuğun hemen doktor kontrolünden geçirilmesi gerektiğini belirten Akın, “Zira 2-3 ayda bir idrar yolu enfeksiyonu yaşayan bir çocuğun böbreklerinde sorun vardır. Ateşi geçmiyor ve idrar yaparken acı ve yanma hissediyorsa çocuk, idrar yolundan enfeksiyon kapmıştır. Ayrıca böbrek yetmezliğine giren çocuk hastalarda çok ciddi gelişme geriliği oluşuyor. 1-2 yaşlarında gözle görülen gelişme geriliği ortaya çıkıyor. Böyle bir aşamada hastanın nakil olması gerekiyor.” diyor. Nakille birlikte çocuk hastalarda şaşırtıcı bir şekilde boy ve kilo artışının gerçekleştiğini aktaran Akın, kısa bir süre içinde de akranları gibi bir görünüme sahip olduklarını vurguluyor.

Nakil sonrası hastanın kan tetkikleri yapılıyor ve ilaç tedavisi uygulanıyor. Kısa sürede de hasta tamamen sağlığına kavuşuyor. İleri ameliyat teknikleri özellikle retroperitonoskopik yöntemi ile hasta ve böbreğini veren kişi 2 gün içinde taburcu olabiliyor.

Nakil gerçekleşmezse gelişim geriliği devam ediyor

Çocuklarda hemodiyaliz ve periton diyalizi olmak üzere iki türlü diyaliz işlemi gerçekleşiyor. Hemodiyaliz küçük çocuklarda damarlar ince olduğu için genellikle yeterli olmuyor. Periton diyalizi, damar kullanımı gerekmemesi sebebiyle küçük çocuklarda tercih edilen bir yöntem. Karın boşluğuna yerleştirilen periton diyaliz kateteri adı verilen boru aracılığıyla, hastaya seruma benzer yapıda diyaliz sıvısı veriliyor. Kanda yüksek seviyede bulunan zararlı maddeler, periton zarında bulunan minik deliklerden periton diyaliz sıvısına geçiyor. Bu sıvı 2-4 saat aralıklarla dışarı alınıp yenisi karın boşluğuna veriliyor. Günde 4-6 kez bu uygulama tekrarlanıyor, böylece zararlı maddeler vücuttan kısmen uzaklaştırılıyor. Periton diyalizi, hemodiyaliz kadar etkili bir yöntem değil. Bu nedenle daha uzun süre uygulanması gerekiyor. Periton diyalizinin avantajı, hasta veya aileden bir kişinin bu yöntemi evde uygulayabilmesi. Hastaya nakil gerçekleşmez ise gelişim geriliği devam ediyor ve kemiklerde zayıflamalar görülüyor.

Write a Reply or Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir