Parmak emme alışkanlığı, yalancı emzik kullanmayan bebeklerde ya da yalancı emzikten vazgeçirilen çocuklarda kendiliğinden ortaya çıkabiliyor. Doğası gereği parmak emme alışkanlığı daha zor terk ediliyor.Uzmanlara göre, yalancı emziğin 4 yaşından önce bırakılmasıyla kalıcı bir sorunun oluşması engellenebilir. Eğer 4 yaşından sonra bu alışkanlıklar ailenin gayretiyle bıraktırılamıyorsa mutlaka diş doktoru veya ortodontiste başvurumak gerekiyor.
“Emmeyi engelleyen çeşitli aygıtlar, değişik telkin ve uygulamalar ile çocuğun bu alışkanlığı bırakması sağlanabilir” diyen Diş Hekimi Aylin Sezen Yalçın, uzun süren bu alışkanlıklar sonucunda en önemli sorunun da burun ve geniz bölgesinde yaşandığını söylüyor.
BÜYÜK BADEMCİK VE AĞIZ SOLUNUMU GELİŞİR
Dr. Yalçın, “En önemli ve çok sık görülen problem çocuğun burun yollarındaki tıkanıklık dolayısıyla burun solunumunu tam anlamıyla yapamadığı için ağız solunumu yapmasıdır. Böyle çocuklarda özellikle istirahat halinde yani televizyon seyrederken ya da ders çalışırken ve gece uyurken ağız açıktır. Gece horlama vardır. Yastıkta tükürüğe bağlı ıslaklık olur. Ağız solunumunun neticesinde üst çenede darlık, çapraşıklık meydana gelir. Bu çocuklarda yüz tipi de değişir. Daha uzun bir yüz tipi gelişir. Gözaltları düzleşir. Ailelerin bu soruna kayıtsız kalmayarak ağız solunumundan şüphe ettiklerinde bir ortodontist ve kulak burun boğaz uzmanına danışmaları gerekecektir” diyor.
Diş Hekimi Aylin Sezen Yalçın, hem ağız hijyenini olumsuz etkileyeceğinden hem de dişleri bozabileceğinden tırnak yeme ve kalem ısırma gibi alışkanlıkların da en kısa surede tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor.