Sağlıklı yaşam tarzı ile ilgili püf noktaları

1.Vücut kütle indeksinizi ölçün:
Vücut ağırlığı ve boyunuza göre vücut kütle indeksinizi belirleyerek zayıf mı yoksa şişman mı olduğunuzu öğrenebilirsiniz.

2. Bel-Kalça oranı:
Bel ve kalçanızın ölçülerinize göre sağlıklı oranlarda olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

3. Egzersiz önerileri:
Her yaşa uygun, evde kolayca uygulayabileceğiniz pratik egzersizlerle hayattan daha fazla zevk alın.

4. Sağlıklı beslenme önerileri:
Her yaşa ve kiloya uygun sağlıklı beslenme ve diyet önerileri.

5. Besin Piramidi:
Yeterli ve dengeli beslenme konusunda size yol gösterecek olan besin piramidi beslenme alışkanlıklarını belirlemede size yardım edecektir.

6. Sağlıklı beslenme için 9 adım:
Sağlıklı beslenmenin 9 kuralını unutmayın.

7. Kilo Takip Tablosu:
Düzenli olarak vücut ağırlığınızdaki değişiklikleri izleyebileceğiniz takip tablosu hazırlayın.

Haydi Başlayalım

Fiziksel aktiviteye başlamanın altın kurallarından biri motivasyondur. Bir işe başlamak bitirmenin yarısı derler. Spora başlamak için göstereceğiniz motivasyon her şeyden önemlidir. Gün içinde sizi aktiflikten pasifliğe iten işleri ve durumları düşündüğünüzde aslında hepsinin birer bahane olduğunu göreceksiniz.Tüm bu bahaneleri tersine çevirerek aktif ve canlı bir hayat sürebilirsiniz.

Spor yapmalı mıyım?
İlk olarak doktorunuza başvurup spor yapmanıza engel bir durum olup olmadığını ve size en uygun spor türlerini öğrenin.

Yeteri kadar zamanın yok!
En yaygın bahanedir. Unutmayın, günde sadece 10 dakikalık orta düzeydeki fiziksel aktivite sağlığınıza çok şey katar.

Fazla kilolarım hareket etmemi engelliyor!
Basit bir programla başlayın. Hafif tempolu yürüyüş, bisiklet veya yüzme, kilo fazlalığı olanlar için en uygun egzersizlerdir. En etkili egzersiz, çok yapılan değil, düzenli yapılandır.

Spor yapmak çok pahalı…
Egzersiz yapmak için mutlaka bir spor salonuna kayıt olmak ve yüksek miktarda paralar ödemek zorunda değilsiniz. Bir çift spor ayakkabı ile istediğiniz yer ve koşulda spor yapmanız mümkün. Yeter ki isteyin…

Spor yapmak çok sıkıcı!
Bir arkadaşınızla veya ailenizle birlikte egzersiz yapmanın keyfini çıkarın. Mesela, çocuklarınızla beraber oyun oynayabilir, onlarla daha fazla vakit geçirir, aynı zamanda daha fazla hareket de etmiş olursunuz.

Evimin yakınında spor yapabileceğim uygun alan yok.
Evinizin etrafında ihtiyacınız olan tek şey bir park ya da bir yürüyüş alanıdır.

Çok yorgunum.
Spor yapmak veya vücudunuzu hareket halinde tutacak egzersizler kendinizi enerjik hissetmenize yardımcı olur. Fiziksel aktiviteniz ne kadar sık ve uzun süreli olursa vücudunuz da o kadar sağlıklı ve enerjik olacaktır.

Spor için çok yaşlıyım.
Bilim adamları 80’li, hatta 90’lı yaşlardaki insanların bile belli hareketlerle vücutlarını aktif tutabildiklerini ispatlamışlardır. Beklemeyin, siz de hemen yaşınıza uygun bir programa başlayın.

Spor yapmamak için bahane aramayın.
Spor yaptıkça vücudunuzun daha sıkılaştığını fark edecek, enerjik olduğunuzu hissedecek ve bu da daha genç hissetmenizi sağlayacaktır.

Haydi Başlayalım Sağlıklı bir vücut ölçüsüne sahip olun. Günlük hafif egzersizler yapın. (tercihen günde 30 dakika yürüme) Günde en az 5 kez meyve veya sebze tüketin. Günde birkaç kez tam tahıllı ekmek, kepekli makarna, esmer pirinç ile yapılmış pilav veya patates yiyin. Aldığınız kaloriyi kontrol edin. Doymuş yağ içeren tereyağını doymamış yağlardan zengin bitkisel yağlar ve yumuşak margarin ile değiştirin. Beslenmenizdeki yağlı et ve et ürünlerini fasulye, baklagiller, mercimek, balık, tavuk ve yağsız veya az yağlı et ile değiştirin. Yağ oranı düşük süt ve süt ürünleri kullanın. Az şeker içeren besinleri seçin. Çay şekerini az kullanın, şekerli içecek ve tatlıları azaltın. Çok tuzlu, işlenmiş, konserve edilmiş ürünlerden kaçının. Günde bir tatlı kaşığından (5 g) az tuz tüketin. Alkol tüketiminizi günde 2 kadehten (30 g alkol) az tutun.

 

 

Write a Reply or Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir