Osteoporozun daha çok kadınları etkileyen bir hastalık olduğu biliniyor. Ama yaş ilerledikçe ve özellikle 70 yaş sonrasında erkekler de risk altında. Oluşan kırıklar sonucunda hastaların yüzde 20’si hayatını kaybediyor.
Halk arasında sadece kadınların hastalığı olarak bilinen osteoporoz (kemik erimesi), uzayan yaşam süresiyle birlikte erkekleri de tehdit ediyor. Bir zamanlar sadece menopoz dönemindeki kadınları etkileyen bir hastalık olarak bilinen
osteoporoz, günümüzde erkeklerin de önemli bir sorunu olarak karşımıza çıkıyor. 70 yaş üstü erkek ve kadınlarda görülme riski eşitlenen hastalıkla mücadelede beslenme ve egzersiz büyük önem taşıyor. Gençlik ve yaşlılık dönemleri arasında görülen boy farkı ise hastalığın en önemli belirtilerinden biri.
Osteoporoz, omur, kalça ve bileklerde kırık ile ortaya çıkıyor. Hastalığın tedavisinde ilaçların yanı sıra yaşam tarzına yönelik düzenlemelerin de önemli bir yeri bulunuyor. Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, “Osteoporoz, vücudumuzdaki tüm kemikleri etkileyen sistemik bir hastalık. Sertlikleri azalınca kemikler zayıf ve kırılabilir hale geliyor. Kemik kırılganlığındaki bu artışa osteoporoz deniyor.” diyor. Akı’nın verdiği bilgiye göre, daha çok kalça ve omur kırığı olarak görülen bu durumda hastaların yüzde 20’si bir yıl içinde hayatını kaybediyor. Yüzde 30’dan fazlası da sakat kalıyor.
Hastalık yüzde 80 oranında menopoz sonrası kadınlarda görülse de, erkek osteoporozunda da ciddi oranda artış yaşanıyor. Prof. Dr. Semih Akı, “ABD’de 50 yaşın üstünde kalça, omur veya el bileği kırık riski kadınlarda yüzde 40, erkeklerde ise yüzde 13 olarak hesaplanıyor. Kemik kayıp hızı, erkeklerde 70 yaş üzerine gelindiğinde kadınlarla eşit hale geliyor.” açıklamasını yapıyor.
Hastalığın belirtileri nasıl ortaya çıkıyor?
Belirtiler; omur, kalça, el bileği ve diğer kemiklerde görülen kırıklar, ani ve şiddetli bel veya sırt ağrısı, boy kısalması ve kamburluk, karın ve göğüs boşluğunda daralma, vücut imajının bozulması olarak sıralanıyor. Hastalık, psikolojik sonuçlar da doğurabiliyor.
Nasıl bir tedavi yöntemi izleniyor?
Öncelikle kemiklerin korunmasına önem veriliyor. Bunun için sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, yeterli kalsiyum ve D vitamini almak gerekiyor. Tedavi için de kemik mineral yoğunluğunu koruyacak, hatta artıracak ilaçlar kullanılıyor. Bu ilaçlar hap şeklinde, ağızdan kullanılabileceği gibi, yıllık enjeksiyonlar şeklinde de kullanılabiliyor. Bunların yanı sıra hastadan günlük aktivitesini artırması, yaşam kalitesini yükseltmesi de isteniyor.