Anzer balı gibi karakovan balı da özel bir bal.
Oyma ağaç ya da sıvama toprak kovan içerisinde arıların peteğini kendisinin yaptığı, nektarını da doğal bitkilerden toplayarak tamamladığı bir bal. Bozkırlar ve yüksek dağ çayırları, bu balın üretimi için en uygun alanlar. Arılar, peteklerini yapmak için karın halkalarında bulunan balmumu bezlerinden salgıladıkları yumuşak sarı veya daha koyu maddeyi yani balmumunu kovanın içine kendi inşa ediyor. Bu sebeple, ayrı bir lezzete ve şifaya sahip bu balın hem kendisi hem de peteği değer kazanıyor.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, karakovan balının süzme bal olamayacağını belirtiyor. Yılmaz, “Karakovan balı petekli baldır. Petekli karakovan ballarının arıcılardan çıkış fiyatı 20 TL, giderleri de hesaplarsak tüketiciye kilosu yaklaşık 100 TL değerinde ulaşması gerekir.” diyor. Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdür Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu da karakovan balının asla süzme olamayacağını ifade ediyor. Kekeçoğlu, arıcıların çoğunun suni petek taktığını ve arıya da şerbeti fazla miktarda verdiğini aktarıyor. Bu şekilde imal edilen bir balın karakovan balı olamayacağını dile getiren Kekeçoğlu, peteği arının kendisi üretmesi gerektiğini belirtiyor.
Tat ve görünümden balın gerçekliğinin anlaşılamayacağını söyleyen Kekeçoğlu, vatandaşları bal alırken dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Kekeçoğlu’na göre bir bal ancak laboratuvar analizi sonucu karakovan balı olduğu anlaşılabilir. Ancak satın alırken petekli olmasına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onayı ve birlikler aracılığıyla üretiliyorsa üreticinin ad ve siciline yine de önem verilmeli.