Araştırmalar UV radyasyonun gözler üzerinde olumsuz etkileri olduğunu kesin olarak ortaya koyuyor. UV ışınları; 55 yaş üzeri kişilerdeki görme azalmasının önde gelen iki nedeni olan katarakt ve Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu’nun da (AMD) aralarında olduğu çeşitli göz sorunlarına neden olabiliyor. UV ışınlarının göz üzerindeki hasarları kısa dönemde fark edilemiyor. Ancak güneş uzun dönemde; yeterince korunmamış göz ve çevresindeki bölgelerde geri dönüşümü olmayan hasarlara neden olabiliyor. Hasarın oluştuğu andan itibaren yıllarca bu durumlar belirti vermeyebiliyor. Farkına varıldığında da güneşin etkilerini geri döndürmekte geç kalınmış olunuyor. Bu nedenle çocukluk çağında güneş korunmasına başlamak gerekiyor. Araştırmalar ilkbahar, yaz ve sonbaharda gözün; düşünülenin aksine, güneş ışınlarının dik geldiği öğle üzeri ve sonrası saatlere göre, sabah erken ve akşam üzeri saatlerinde daha çok UV etkisine maruz kaldığını gösteriyor.

ÇERÇEVE ETKİSİ
Güneş gözlüklerinin çoğu UV ışınlarının doğrudan göze girmesini engellese de; birçok çerçeve ışınların yanlardan, üstten veya alttan göze ulaşmasına engel olamıyor. Şapkaların siperlikleri de kaldırımlardan, kumlardan veya sudan yansıyan UV ışınlarına karşı herhangi bir koruma sağlamıyor.

MARKAYA DİKKAT!
Kontakt lenslerin tümü UV koruması sağlamıyor. Sağlayabilenlerin emilim düzeyleri de aynı olmuyor. Bu nedenle seçilen kontakt lens markasına çok dikkat etmek gerekiyor.
UV emici kontakt lensler; UV bloke edici güneş gözlüklerinin yerini alamazlar. Maksimum koruma için lensler, yüksek kaliteli UV bloke edici güneş gözlükleri ve geniş siperlikli şapkalar ile kullanılmalıdır.

Write a Reply or Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir