Bugüne kadar alternatif tıbbın ikinci plana itildiği Türkiye’de son yıllarda halkın bitkisel ilaçlara ilgisi giderek artıyor.
Bu durumu gören eczacılar, raflarının bir kısmını bitkisel ilaçlara ayırıyor. Raflarında kilo probleminden şeker hastalığına, soğuk algınlığından bel fıtığına kadar birçok derde deva sunan yüzlerce ürün bulunduran eczane sahipleri, aktarların pazardaki payına ortak oldu. Avrupa’daki eczacıların tamamına
yakınının bitkisel ilaç sattığını belirten Türk Eczacıları Birliği 2. Başkanı Harun Kızılay, “Türk eczacıları da bu alanda yol kat etmeye başladı.” dedi.
Dünya genelinde alternatif tıbba olan eğilim her geçen gün artıyor. Birçok Avrupa ülkesindeki üniversitelerde bitkisel tedavi yöntemi adı altında kürsüler kuruluyor. Tıp öğrencilerine bitkisel tedavi yöntemleri öğretiliyor. Eczacılar da bitkisel ilaçları halkla buluşturuyor. Türkiye’de ise alternatif tıp gerekli ilgiden yoksun durumda. Modern tıbbın kaleleri olan üniversiteler, alternatif tıbba hâlâ mesafeli duruyor.
Harun Kızılay, ülkede oluşan bitkisel ilaç boşluğunu ‘umut tacirleri’nin doldurmaya çalıştığını öne sürdü. Tıp bilimiyle ilgisi bulunmayan kişilerin bu işi yaptığını savunan Harun Kızılay, bu nedenle toplumun alternatif tıbba kuşkuyla baktığını söyledi. Kızılay, “Bu ilaçların yetkin kişiler tarafından tavsiye edilmesi gerekiyor. Bitkisel ilaçları satanların da mutlaka bu konuda eğitim almaları gerekiyor. Aslına bakarsanız eczacılar, 2 yıl boyunca bitkisel ilaçlar konusunda teorik ve pratik bilgiler alıyorlar.” dedi.
Konya Defne Yaprağı Doğal Sağlık Destek Ürünleri sahibi Hakan Kanat, ilk defa eczacılara bitkisel ürünlerin toptan satışını yaptıklarını söyledi. Türk eczanelerinin bitkisel ürünlere Avrupa’ya nazaran çok fazla ilgi göstermediğine değinen Hakan Kanat, son yıllarda bir kıpırdanma olduğunu aktardı.