Sağlık Bakanlığı, dünyada ve Türkiye’de gitgide artış gösteren şeker hastalığıyla mücadele için “Türkiye Diyabet Kontrol Programı”nı hayata geçirecek.

Sağlık Bakanlığı’nın bu hastalığa karşı izleyeceği stratejiyi belirleyecek programın hazırlanmasına katkıda bulunan uzmanlardan biri olan AK Parti Adana milletvekili, eski Sağlık Bakanlığı müsteşarı, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, diyabetin ülkedeki seyri konusunda tespitlerde bulundu. Ünüvar, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 30 milyar TL’lik sağlık harcamalarının yüzde 10’unu diyabet ve komplikasyonları için harcanan tedavi ve ilaç giderlerinin oluşturduğunu söyledi.

 

 

Ünüvar, diyabetin önlenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı, SGK, belediyeler, üniversitelerle birlikte bir strateji geliştirileceğini ve Sağlık Bakanlığı’nca düzenlenen Türkiye Diyabet Kontrol Programı Çalıştayı’nda tarafların bir araya geldiğini aktardı. Ünüvar, mayıs-haziran gibi bir eylem planının ortaya çıkacağını belirtti. Genetik nedenlere bağlı diyabetin engellenmesi mümkün değil. Ancak çevresel faktörlerden kaynaklanan tip-2 diyabet önlenebilir.

Asitli içeceklerin obezite riskini yüzde 60 artırdığına dikkat çeken Prof. Ünüvar, fast-food tarzı beslenmenin vücuda büyük zarar verdiğini söyledi.

Doyma refleksinin beyin tarafından 20 dakika sonra algılandığını, ayaküstü atıştırılan besinlerin doyma refleksini geç harekete geçirdiği için obeziteye yol açtığını anlatan Ünüvar, “İnternet ve televizyon da abur cubur yemeyi teşvik ediyor. Hafta sonlarında kiloların yüzde 25’i bu şekilde alınıyor. Günde bir saatten daha az televizyon izleyenlerde obezite riskinin daha az olduğu saptanmış durumda.” şeklinde konuştu.

 

Write a Reply or Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir