Çocuklara dişlerini temizlemeyi öğretmek onların ileride sağlıklı birer yetişkin olması açısından oldukça önemlidir.
Çünkü diş çürükleri birçok ciddi sağlık sorununa yol açabilir. Peki çocuklarınızın dişlerini nasıl koruyabileceğinizi biliyor musunuz?
Ehow isimli internet sitesinde yer alan habere göre, diş fırçalama, diş ipi ve durulama diş kaybının yanı sıra diş çürüklerini ve hastalıklarını önlemede yardımcı olacaktır. Anne-babalar çocuklara göstererek ve örnek olarak diş temizliğinin nasıl yapılacağını öğretmeli.
Bebeklerde diş temizliği: Bebeğin ilk dişi çıktıktan sonra dişlerini günde 2 defa yumuşak bir ıslak bezle ya da gazlı bezle temizleyin. Bebeklerin diş minesi yetişkinlerinkinden daha incedir ve uygun bir temizleme ile diş çürüklerini önleyebilirsiniz. 2 yaşına kadar su ya da bezelye büyüklüğünde florürlü diş macunu kullanın. Böylece hem çocuğunuzun dişlerini temizlersiniz, hem de dişetleri için yatıştırıcı bir etki oluşturursunuz. Bebeğinizi en geç 1 yaşına geldiğinde çocuk diş hekimine (pedodontist) götürün. Diş hekimi hem çocuğunuzun dişlerinde bir problem olup olmadığını kontrol edecek hem de ağız hijyeni konusunda sizi yönlendirecektir.
3-7 yaş arası diş temizliği: 3 yaşından sonra çocuklar sizin gözetiminiz altında yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla dişlerini fırçalayabilir. Çocuklar yetişkinleri taklit etmeyi severler, bu nedenle bu yaşlarda diş fırçalamayı aile aktivitesi haline getirin ve dişlerin nasıl fırçalanması gerektiğini uygulamalı olarak gösterin. Diş fırçalarını her 6-12 ayda bir değiştirin. Fırçanın büyüklüğünü çocuğunuzu yaşına göre ayarlayın. Küçük başlı ve orta yumuşaklıkta bir fırça seçin.
7 yaşından sonra: Doğrudan denetim yapmanıza gerek yok. Ancak, anneler babalar çocuklarının nasıl diş fırçaladığını periyodik olarak takip etmeli. Çünkü bazen çocuklar alışkanlıklarını kötü yönde değiştirebilirler. Çocuğunuzun dişlerinin sağlıklı olması için 6 ayda bir diş hekimine gidin.