Modern hayatın sağlık sorunlarından biri olan baş ağrısı, çeşitli hastalıkların habercisi olabiliyor.
Baş ağrısının küçümsenmemesini tavsiye eden uzmanlar, kadınların yüzde 5’i, erkeklerin ise yüzde 2,8’inin her yıl 180 gün ve üzeri sürede baş ağrısı yaşadığını söylüyor. Baş ağrısının Türkiye nüfusunun yüzde 50’sini tehdit ettiğini söyleyen Medline Eskişehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Kurtar, stres, sinir, uykusuzluk, hava şartları gibi pek çok çevresel faktörün baş ağrısına sebep
olduğunu kaydetti. Baş ağrısının bazı kişilerce önemsenmediğini ifade eden Kurtar; “Ancak sık tekrarlayan baş ağrıları, beyin tümörü gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Sık tekrar eden baş ağrılarının kaynağı araştırılmalı.” dedi. Baş ağrısının vücuttaki eksiklikleri haber veren bir işaret olduğunu anlatan Kurtar, şu bilgileri verdi: “Bu eksiklik sadece kısa bir süre dinlenmek bile olsa önemsemelisiniz. Aksi takdirde baş ağrınız kronikleşebilir. Bu nedenle şiddetli ve uzun süren baş ağrıları ihmal edilmemelidir.”
Baş ağrılarının 300’den fazla tipi bulunduğunu belirten Kurtar, ağrıların birçoğunun kökeninin belirlenemediğini ifade etti. Baş ağrılarının genellikle ‘iyi huylu’ özellik sergilediğini kaydeden Kurtar, başı ağrıyan bir kişinin ne zaman doktora başvuracağıyla ilgili olarak şu tavsiyelerde bulundu: “Ağrı sürekli ve artan şiddette ise. İlk kez ağrıyla tanışan kişinin yaşı 10’un altında, 50’nin üstündeyse, daha önce mevcut olan ağrının şiddeti, şekli değiştiyse, tedaviye cevap vermiyorsa, baş ağrısı şimdiye kadar hayatında karşılaştığı en şiddetli ağrıysa ve ağrı bir fiziksel aktivite sırasında (ağır bir yük kaldırmak) ortaya çıkmış ve şiddetini artırmışsa mutlaka doktora gitmek gerekir.”