Sağlık Bakanlığı, kolesterol ilaçlarıyla ilgili tartışmaya Bilim Komisyonu ile açıklık getirdi. Zararlı kolesterol artışının bazı damar hastalıklarının oluşumunda risk faktörü olduğu belirtildi. İlaç kullanımında kararı hekimlerin vereceği ve her ilaç gibi bu ilaçların da yan etkileri olabileceği ifade edildi.
‘Kolesterol ilaçları zararlı mı değil mi?’ tartışmalarının ardından Sağlık Bakanlığı Bilim Komisyonu ile bir açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında, “Hastaların ilaca başlamaları ve ilaçlarını kesmeleri yalnızca konunun uzmanı, hastayı ve sağlık durumunu bilen hekimlerin önerisiyle olmalıdır.” cümlelerine yer verildi.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, kolesterol ilaçları ile ilgili bir süredir yaşanan tartışmalar hatırlatıldı. Bakanlığın zaman zaman ortaya çıkan bu gibi tartışmalı konulara, uzman bilim adamlarından teşekkül eden komisyonların kararları ile açıklık getirdiği kaydedildi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrin bölümünden, Mesa Hastanesi Kardiyoloji bölümünden, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji bölümünden, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji bölümünden, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü’nden, Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden (GATA) ve Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Anabilim Dalı’ndan birer bilim adamının katılımıyla Bilim Komisyonu oluşturuldu.
Açıklamada, zararlı kolesterolün artışının bazı damar hastalıklarının oluşumunda risk faktörü olduğu belirtildi. “Bilinen kalp ve damar hastalığı olan kişilerin ilacı kullanmasına bir engel olmadığı sürece ilacı almasının, ölüm ve kalp-damar hastalıklarındaki tekrarlayıcı olayları önemli ölçüde azalttığına dair yeterli bilimsel veri bulunmaktadır.” ifadelerine yer verildi.
Bilinen kalp ve damar hastalığı olmayan fakat kolesterol yüksekliği bulunan kişilerde kolesterol ilaçlarının nasıl kullanılacağının, dünyada ve Türkiye’de yayımlanan bilimsel tedavi kılavuzlarında açıkça belirtildiği aktarıldı. Hastaların mevcut risk faktörlerine (sigara, hipertansiyon, obezite, diyabet, damar hastalıklarına ailesel yatkınlık gibi…) göre tedavi kılavuzlarına uygun olarak tedavi kararını ancak hastayı tanıyan ve sağlık durumunu bilen hekimlerin verebileceğinin altı çizildi.
“Her kolesterol yüksekliğinde, ilaç alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Unutulmamalıdır ki her türlü kronik hastalığın temel tedavi taşlarından birisi, kişiye uygun planlanmış yaşam tarzı değişiklikleridir (beslenme, fiziksel aktivite vb.). Bunlar yetersiz olduğunda ilaç kullanımı tamamlayıcı bir faktördür. Yalnızca diyet ve yaşam tarzı değişikliği veya yalnızca ilaç tedavisi birbirlerinin yerini alan yöntemler değildir.” denildi.
İLAÇLARIN DA YAN ETKİLERİ VAR
Bilim Komisyonu açıklamasında, her ilaçta olduğu gibi kolesterol düşürücü ilaçların da yan etkilerinin bulunduğu vurgulandı. Bu kapsamda en belirgin yan etkilerin karaciğer fonksiyon testlerinde bozulma ve kas ile ilgili yan etkiler olduğu belirtildi. “Kas ağrısı ilacın miyopati (kas yıkımı) yan etkisinin erken bulgusu olabilir. Hastaların ilaç başlandıktan sonra doktorunun kendisine söyleyeceği aralıklarla (1-6 aylar ve 1. yıl) karaciğer ve kas enzimleri takipleri yaptırması, olası yan etkileri önlemede ve azaltmada yardımcı olacaktır.” ifadelerine yer verildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Her ilacın kullanıma girmeden önce ve kullanım süresince yan etkileri kaydedilir. İlaçların fayda oranı çok önde olduğu ve yan etkileri yaşamı tehdit edici olmadığı sürece ilaçların kullanımı devam eder.”
Kolesterol ilaçları yakından izleniyor
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bakanlık bünyesinde 2005 yılından beri faaliyetini sürdürmekte olan İlaç Güvenliği İzleme, Değerlendirme Birimi’nin (Türkiye Farmakovijilans Merkezi), kolesterol düşürücü ilaçları da diğer ilaçları izlediği gibi takip ettiği ve diğer ülkelerin sağlık otoriteleriyle işbirliği halinde çalıştığı belirtildi. Bu ilaçların ülkemizde de yakından izlendiği ifade edilerek, “Hastaların ilaca başlamaları ve ilaçlarını kesmeleri yalnızca konunun uzmanı, hastayı ve sağlık durumunu bilen hekimlerin önerisiyle olmalıdır.” denildi.
sklep internetowy
Wow, superb blog structure! How lengthy have you been running a blog for?
you make running a blog glance easy. The full look of your site is great, let alone the content!
You can see similar here <a href="[Link deleted]sklep