Uyuşturucu ve alkol bağımlılığı tedavisinin yarıda bırakılması ya da tedavi sonrası tekrar başa dönülmesi, tedavinin yetersizliğini gündeme getirmişti. Sağlık Bakanlığı, uyuşturucu bağımlılarına ‘ömür boyu tedavi desteği’ sağlayacak bir yönetmelik hazırladı. Tedavi sosyal güvenceye alınırken tedavi sonrası 15 aylık sosyal rehabilitasyon ve ömür boyu takip öngörüldü.

İstanbul’da annesi ve kız kardeşini bıçakla yaralayarak hastanelik eden M.Ş.’nin (22) uyuşturucu bağımlısı olması ve geçmişte AMATEM’lerdeki tedavilerini yarıda bırakması, dikkatleri

 

bağımlıların tedavisindeki yetersizliklere çevirdi. Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’ne (TUBİM) göre, bağımlıların yüzde 57,05’inin daha önce de aynı tedaviyi görmesi dikkat çekiyor. Geçmişte üniversite öğrencisi Begüm Veral, manken Burçin Bircan ve müzisyen Serhat Keskin de AMATEM’lere tedavi için başvurmuş, fakat daha sonra uyuşturucu yüzünden hayatlarını kaybetmişlerdi.

Merkezlerdeki tedavinin yetersizliği üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı, uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni ‘Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri Yönetmeliği’ni tamamlayarak Başbakanlık’a göndermeye hazırlanıyor. Yönetmelikle AMATEM’lerde mevcut bir aylık arındırma ve ilaç tedavisine ek olarak 15 ay devam edecek sosyal rehabilitasyon süreci ve ömür boyu takip öngörülüyor. Yönetmelikle hem bağımlı hem de ailesi sürece dahil edilecek. Kişi hastalığını tanıyacak, korunmanın yollarını öğrenirken, aileye de ‘hastalığın süreci, bağımlıya nasıl davranılması gerekir’ gibi bilgiler verilecek. Bağımlının maddeyi bıraktıktan sonra sosyal ve özel yaşamında oluşan boşluk en aza indirilecek.

Yeni yönetmelikle eğitimini yarıda bırakanlara destek verilerek, eski ortamlara dönmesi önlenecek. Merkezlerde bağımlıya meslek eğitimi de verilecek. Bununla birlikte rehabilitasyon süreci aynı diyaliz merkezleri gibi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme kapsamına alınacak. 22 olan AMATEM sayısı da yönetmelikte getirilen kolaylıklarla hem kamuda hem özelde artırılacak. Sağlık Bakanlığı ayrıca AMATEM’lerde çalışan doktor, hemşire, psikolog gibi personeli ‘riskli grup’ içerisine alarak, ücretlerinin yükseltilmesi için çalışma yürütüyor. Uzmanlar, uyuşturucu bağımlılığı konusunda Türkiye’nin yeni bir strateji belirlemesi konusunda ise hemfikir. Yeni dönemde rehabilitasyona büyük önem verilecek. Bağımlı için sosyal destek sağlayacak. Bağımlıların aileleri de belirli dönemlerde terapiye alınacak.

Tedavi yetmiyor, takip lazım

Geçmişte AMATEM’lerde tedavi görüp, daha sonra uyuşturucudan ölen kişiler de kamuoyunun gündemine gelmişti. 2009 yılında Kadıköy’de bir arkadaşının evinde aşırı dozda uyuşturucudan ölen 23 yaşındaki Begüm Veral da belli bir süre AMATEM’lerde tedavi gördü.. Veral’ın tedavi için gittiği AMATEM’de tanıştığı eski bir kimya hocasından ‘uyuşturucu’ aldığı ortaya çıkmıştı. 2004 yılında aşırı dozda uyuşturucudan öldüğü belirlenen manken Burçin Bircan da AMATEM’de tedavi için başvurmuştu. Fakat yer yokluğundan dolayı ileri bir tarihe randevu verildi. O tarih gelmeden Bircan uyuşturucu sebebiyle hayatını kaybetti. Hayatı aynı şekilde son bulan diğer bir kişi de 27 yaşındaki müzisyen Serhat Keskin. 2007 yılında aşırı toz uyuşturucudan ölen Keskin’in, AMATEM’de tedavi gördüğü ve ölmeden bir gün önce de taburcu edildiği ortaya çıktı.

Write a Reply or Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir