Kötü söz ve davranış kişinin sağlığını da etkiliyor. Hayata olumlu bakmak, pozitif olmak, affetmek insanı kalp, sindirim, psikolojik hastalıklara ve kansere karşı koruyor. Affedici ve sevgi dolu olmak, hem ruhsal hem de bedeni müdafaa sistemlerinin güçlenmesini sağlıyor.
Fazlasıyla kızan ve kırılan insanların, kanser ve kalp damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yakalanma ihtimali daha yüksek. Buna karşın, seven ve affeden insanlar daha az hastalanıyor. Affetmenin her şeyden önce affeden kişiye fayda sağladığına dikkat çeken uzmanlar, olumlu bir ruh yapısının kanser savaşçısını
muzaffer yaptığını dile getiriyor. Bilim adamları, affetmenin yeni tedavi yöntemlerinin bir parçası olduğuna dikkat çekiyor. Kalp hastalıkları, sindirim sistemi rahatsızlıkları, hormonal bozukluklar gibi fizyolojik rahatsızlıkların affetme davranışıyla en aza indirildiğine işaret ediliyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Bekir Tasalı, kişinin içsel barışını sağlamak, sevgi dolu, olumsuz dahi olsa birçok durumda affedici olmanın sağlık açısından önemine dikkat çekti. Tasalı, böylelikle kişinin hem ruhsal hem de bedensel müdafaa mekanizmalarını güçlendirip her yönüyle yaşama çok daha güçlü ve sımsıkı sarılabileceğine işaret etti. Tasalı, ruh bilimlerinde işbirliği ve danışmanlık alt biriminde bugünlerde psiko-onkolojinin neredeyse özel bir dal haline geldiğine işaret etti.
Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi Başhekimi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Baybars Türel de, hayata olumlu bakmanın ve affedici olmanın kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürdüğünü kaydetti. Mükemmeliyetçi insanların; toleranslı, sakin, affedici insanlara oranla daha fazla risk taşıdığının altını çizen Dr. Türel, affedici olmanın önemine değindi. Türel, sakin bir ruh halinin kalbin ritminin bozulmasını engellediğine dikkat çekti.